Pozicionálható gázrugók

A pozicionálható vagy rögzíthető gázrugó egy hidro-pneumatikus energiatároló gépelem, amely löketének bármely pozíciójában rögzíthető. Használata ideális megoldás lehet minden olyan alkalmazás esetében, ahol gázrugóval segített mozgatás előnyei mellett, tetszés szerinti állapotban pozicionálásra is igény van.

Rögzítés típusaitól függően megkülönböztetünk rugalmasan rögzíthető, illetve húzás irányban vagy nyomás irányban mereven rögzíthető gázrugó típusokat:

 • Rugalmasan rögzíthető gázrugó típusok a Varilock EL1, EL2. Alkalmazásuk akkor javasolt, amikor a gázrugó rögzített állapotában némi rugalmasság, párnaszerű puhaság elvárt kívánalom. Rugalmas rögzítéssel a hirtelen zökkenésszerű terhelésből adódó hatások elkerülhetők, vagy legalább csillapíthatóak.
 • Húzás irányban mereven rögzíthető gázrugó típusok a Varilock HY1 es HY3, nyomás irányban mereven rögzíthető gázrugó típusok a Varilock HY4, HY6. Alkalmazásukkal elkerülhető a párnaszerű rugózás, valamint a terhelés hatására rögzített állapotban történő összenyomódás.

A Suspa rögzíthető gázrugók sajátossága, hogy precíziós mechanikájú különleges szelepek segítségével speciális funkciókkal rendelkezhet, így a végeredmény egy intelligens rendszer lesz, amely növeli az alkalmazás színvonalát:

 • RTEmagicC_EasySwitch_01_gif.gifEasySwitch
  Segítségével a gázrugó rögzítőszelepe digitális jelleggel vezérelhető. Hasonlóan, mint ahogy egy tollat kapcsolunk ki és be, a szelep a kioldószerkezet impulzusszerű működtetésével nyitható és zárható. Széktámla esetében a szék használója eldöntheti, hogy a támla fixen álljon, vagy szabadon mozogjon.
   
 • RTEmagicC_TimeReset_01_gif.gifTimeReset
  Érzékeli, hogy az alkalmazásba épített gázrugó terhelt állapotban van-e. Amennyiben nem érzékel külső terhelést, egy előre beállított időn belül felveszi az alaphelyzetét.

 

 • OverRide
  RTEmagicC_Override_03_gif.gifLehetővé teszi, hogy az alkalmazást a rögzíthető gázrugó kitolási irányába mozdítsa, a kioldószerkezet aktiválása nélkül. Az emelés befejeztével az alkalmazás a kívánt pozícióban marad, összenyomás irányában mereven. Ezen funkció előnye és viselkedése a bemutatótermünkben lévő Varistand asztalon kipróbálható.
   
 • CushyRelease
  A pozicionálható gázrugók kioldógombjának működtetési ereje a gázrugó kitolóerejével egyenesen arányos. Ezzel a funkcióval növelheti vagy csökkentheti az aktiválás erejét, az ergonómikus működtetés érdekében.

 

Főbb alkalmazási területek:

 • Bútoripar
 • Egészségügy, rehabilitáció
 • Fitness, wellness
 • Tömegközlekedési járművek
 • Járműipar
 • Egyéb alkalmazások

Amennyiben termékébe pozicionálható gázrugót kíván betervezni, forduljon a Biotek Kft-hez. Kollégáink a Suspa mérnökcsapatával együttműködve segítenek Önnek a megfelelő típus kidolgozásában, amely minimális mennyiségi igényhez kötött.


Suspa rögzíthető gázrugó utángyártására csak akkor van lehetőségünk, ha általunk generált alkalmazásban lévő gázrugóról van szó. Ellenkező esetben, kérjük szíves megértését, forduljon a késztermék gyártójához.